Compania Goodyear Tire & Rubber a dezvăluit un model demonstrativ de anvelopă realizată 90% din materiale sustenabile. Acest produs demonstrativ a trecut deja toate testele pentru omologare, cât și probele interne Goodyear.

În teste, modelul demonstrativ a arătat o rezistență redusă la rulare, în comparație cu o anvelopă realizată din materiale tradiționale. O rezistență mai mica la rulare înseamnă că acest produs demonstrativ are potențialul de a contribui la reducerea consumului de combustibil și a amprentei de carbon.

În plus, după ce în ianuarie 2022 Goodyear și furnizorii săi de materie primă au anunțat că au capacitatea să producă o anvelopă demonstrativă realizată din 70% materiale sustenabile, planurile sunt să lanseze pe piață o astfel de anvelopă în 2023, folosind până la 70% materiale sustenabile în componența acesteia.

Producerea unei anvelope din 90% materiale sustenabile va însemna o colaborare și mai strânsă cu furnizorii companiei, pentru a identifica cantitatea acestor materii prime inovatoare necesare pentru producție la scară largă.

„Continuăm să facem progrese în atingerea obiectivului nostru de a lansa prima anvelopă realizată 100% din materiale sustenabile din industrie, până în 2030”, a declarat Chris Helsel, Senior Vice President, Global Operations and Chief Technology Officer. „Ultimul an a fost crucial pentru atingerea acestui obiectiv. Am explorat noi tehnologii, am identificat oportunități pentru colaborări viitoare și ne-am bazat pe tenacitatea echipei noastre, nu doar pentru a demonstra capacitatea de a produce o anvelopă din 90% materiale sustenabile, dar și pentru a scoate pe piață un produs realizat din până la 70% materiale sustenabile chiar anul acesta. Echipa noastră demonstrează că inovează constant și că este dedicată construirii unui viitor mai bun.”

Anvelopa demonstrativă din 90% materiale sustenabile include 17 ingrediente folosite în 12 dintre componentele anvelopei, printre care se numără carbonul negru, uleiul de soia, dioxid de siliciu obținut din procesul de descompunere a cojilor de orez (RHA silica), poliester este obținut din reciclarea sticlelor de plastic, rășini, pânză și cordoane realizate din oțel cu un conținut reciclat ridicat sau polimeri certificați ISCC, obținuți din materii prime bio și bio-circulare.

Tranziția către materiale sustenabile este vizibilă în multe dintre cele mai recente game de produse Goodyear. În prezent, opt linii de produse, cât și câteva modele realizate pentru curse, folosesc ulei de soia. În plus, Goodyear și-a dublat cantitatea de RHA silica folosit în produsele sale, începând cu anul 2018.