Glovo a lansat în Timișoara proiectul Next Generation Sustainable Electric-Vehicle Ecosystem for Delivery (NG SEED), implementat de partenerul Uny (fost E-Mobility Rentals). Proiectul face parte dintr-o inițiativă amplă de mobilitate urbană durabilă, finanțată cu sprijinul EIT Urban Mobility, și vizează dezvoltarea unei rețele integrate de stații de încărcare și schimb rapid al bateriilor pentru vehicule electrice ușoare cu scopul de a sprijini electrificarea flotelor urbane, în special în segmentul de livrări last-mile.
În contextul unei colaborări pe termen lung, prin această inițiativă, Glovo si Uny vizează reducerea emisiilor de carbon, diminuarea poluării fonice, îmbunătățirea siguranței rutiere prin standardizarea echipamentelor, precum și creșterea eficienței operaționale a livrărilor urbane.
După lansarea proiectului din Timișoara, NG SEED va continua cu sesiuni demonstrative în București și Constanța, în fiecare oraș fiind puse la dispoziție câte 20 de vehicule cu zero emisii și 4 stații de încărcare și schimb rapid al bateriilor.
Peste 30 livratori prezenți în cadrul evenimentului organizat la Timișoara au luat parte la sesiuni de training pe tema siguranței rutiere, susținute de Poliția Română, precum și la un modul de educație financiară derulat de BCR. De asemenea, curierii au participat la un program practic de instruire privind utilizarea vehiculelor electrice din proiect.
”Evenimentul de la Timișoara reafirmă angajamentul nostru față de mobilitatea urbană sustenabilă și suntem mândri să sprijinim dezvoltarea unei infrastructuri moderne bazate pe vehicule electrice și, totodată, creșterea siguranței rutiere. Lansarea de la Timișoara reprezintă doar începutul – urmează și alte acțiuni în București și Constanța și ne dorim ca această inițiativă să devină un exemplu de bune practici pentru o livrare urbană eficientă și cu impact minim asupra mediului”, a declarat Theodor Popescu, Public Affairs Manager, Glovo România.
”Prin proiectul NG SEED aducem la Timișoara, împreună cu Glovo, un ecosistem complet de mobilitate electrică: peste 20 de tipuri de vehicule care funcționează pe baza unei baterii universale și patru stații de schimb cu back-up de energie solară, care reduc timpul de reîncărcare la sub un minut. Am evitat deja peste 430 de tone de CO2 în parteneriatul cu Glovo, iar acum extindem acest impact și în alte orașe. Ne dorim să facem din România un hub european de mobilitate verde și lucrăm cot la cot cu partenerii potriviți ca să atingem acest obiectiv”, a declarat Eduard Anghel, CEO Uny (fost E-Mobility Rentals).
După un proiect pilot lansat în 2023 menit să încurajeze serviciile de livrare eco-friendly, pornit inițial cu 24 de vehicule, flota de vehicule electrice Uny utilizată de curierii care folosesc platforma Glovo în București a ajuns în prezent la 62 de unități, din care 38 de e-cars și 24 de e-mopede. Până în prezent, rezultatele acestui parteneriat sunt 41.528 swap-uri de baterie realizate, echivalentul a 1.868.760 km parcurși fără emisii în zone urbane, 112.125 litri de combustibil fosil economisiți, 430 tone de CO₂ evitate și peste 830.000 RON economisiți, datorită eficienței energetice a vehiculelor electrice.

Jurnal de Sustenabilitate
Publicația care se concentrează pe dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.
articole recomandate