Pe parcursul anului 2021-2022 în cadrul strategiei sale de sustenabilitate în comunități, Vodafone România s-a concentrat cu prioritate pe două dintre cele patru direcții strategice ale Fundației Vodafone România: sănătatea și educația.

Cea de-a treia direcție, dedicată serviciilor sociale, a primit o atenție specială în februarie 2022, atunci când conflictul din Ucraina a generat un număr impresionant de persoane venite în România și care aveau nevoie de sprijin. Astfel, Fundația Vodafone România, alături de Vodafone Foundation, Vodafone România și angajați, a reacționat la criza umanitară creată și a ales să susțină inițiativele care acoperă întreaga paletă de nevoi, de la cele urgente – cum ar fi asistența medicală, până la nevoi pe termen mediu și lung – cum sunt cele ce țin de educația copiilor și a tinerilor care au fugit din calea războiului.Susținerea oamenilor obișnuiți pentru cauzele sociale din România a fost vizibilă inclusiv prin mecanisme de donație, cum sunt SMS-urile. Datorită acestui instrument, 94 organizații au beneficiat de resurse financiare cheie.

Cea de-a patra direcție strategică a Fundației Vodafone România, reprezentată de acțiunile de voluntariat, a completat investițiile fundației în special în proiectele sociale adresate vârstnicilor și urgențelor cauzate de criza din Ucraina.

 

Sursa: Raport de Sustenabilitate Vodafone România, 2021-2022

“Fundația Vodafone România este un susținător al faptelor bune. Suntem puternic implicați în ajutorarea comunităților defavorizate de pe întreg teritoriul țării, iar alături de voluntarii noștri, sprijinim categoriile sociale defavorizate, educația, sănătatea și implicarea socială activă. Eforturile noastre sunt vizibile prin provocările cărora reușim să le facem față, iar alături de noi, în aceste demersuri, se află tehnologia, completată de spiritul uman, pe care le folosim în egală măsură pentru a schimba în bine viețile a milioane de oameni”, spune Angela Galeța, Director executiv, Fundația Vodafone România.

 

Sursa: Raport de Sustenabilitate Vodafone România, 2021-2022

SĂNĂTATE

Fondul Viață pentru Nou-Născuți

Una dintre cele mai importante inițiative ale anului financiar 2021-2022 este reprezentată de programul de finanțare pentru dotarea cu echipamente a maternităților de nivel I și II din țară. Scopul fondului este de a ajuta secțiile și compartimentele de neonatologie, precum și secțiile ATI neonatologie să ofere servicii medicale optime micilor pacienți. Atenția companiei a fost îndreptată în special spre dotarea secțiilor cu echipament medical și soluții de telemedicină, însă au fost susținute și renovări sau modernizări ale spațiilor medicale care, la rândul lor, contribuie la un act medical superior.

În cadrul primei runde de finanțare, în valoare de 4,5 milioane lei, au beneficiat de sprijinul Fundației Vodafone secții și compartimente de neonatologie din șase orașe: Botoșani, Caransebeș, Craiova, Mediaș, Slatina și Târgu Mureș.

Dara – îngrijire paliativă pentru pacienții oncologici copii

Capacitatea de a oferi servicii de îngrijire medicală la domiciliu și servicii paliative este infimă față de nevoi, mai ales pentru copiii care locuiesc în orașe mici sau în mediul rural. Mulți copii bolnavi de cancer sau alte boli cronice grave sunt privați de asistența medicală atât de necesară. Acest lucru se întâmplă din cauza numărului mic de centre specializate care oferă tratament, monitorizare și suport. Uneori, chiar și acolo unde acestea există, furnizorii locali sunt reticenți în a-și asuma îngrijirea cazurilor cu patologii grave, mai ales pentru copii.

În plus, asistența în echipe multidisciplinare este aproape inexistentă în România, iar aducerea împreună a specialiștilor din domenii și spitale diferite este dificilă. Asociația Dăruiește Aripi a creat o platformă digitală care elimină barierele de locație și comunicare. Pentru fiecare pacient, aceasta oferă o interfață personalizată conform tuturor specificațiilor internaționale caracteristice asistenței oncologice pediatrice, care încorporează standardelede diagnostic și tratament pentru fiecare etapă a bolii și care permite crearea de echipe multidisciplinare, pentru a răspunde prompt nevoilor micilor pacienți.

EDUCAȚIE

Școala din Viitor

Raportul PISA lansat din mai 2021 indica faptul că numai jumătate (54%) dintre elevii europeni pot recunoaște o informație părtinitoare și doar unul din 10 poate distinge între fapte și opinii. Pentru a veni în sprijinul elevilor și profesorilor, Fundația Vodafone România a lansat, în septembrie 2021, scoaladinviitor.ro, o platformă educațională gratuită, dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, menită să le formeze abilitățile digitale necesare atingerii propriului potențial.

Platforma conține 90 de activități educaționale, centrate pe nevoile copiilor, pe care aceștia le pot parcurge singuri sau asistați de părinți sau profesori. Prin activitățile propuse, copiii își dezvoltă gândirea critică, învață cum să gestioneze și să filtreze informațiile, cum să se protejeze și cum să
să interacționeze în mediul online, cum să creeze sau să reutilizeze conținut digital, în mod colaborativ. Școala din Viitor face parte Skills Upload Jr. – o inițiativă a Fundațiilor Vodafone din nouă țări, creată pentru a ajuta educatorii și elevii să utilizeze creativ tehnologiile digitale.

Nu în ultimul rând, pandemia a însemnat, pentru educație, mutarea activităților din clasă în sistemul online sau hibrid. Acest lucru, însă, a însemnat pentru mulți copii stagnarea sau regresia în procesul de învățare. Astfel, împreună cu Asociația Citizen Next, Vodafone România a creat Edushare, o platformă educațională  bazată pe conceptul de microlearning. Scopul platformei constă în derularea de activități remediale de către 500 elevi de gimnaziu, sub formă de meditații online centrate pe unități de învățare pentru limba română și matematică, materii de studiu ce reprezintă baza evaluărilor naționale. Școala din Valiză, Școala profesorilor, Investigăm și înțelegem fizica, Eduacces și Antreprenoria se numără printre alte proiecte de educație susținute de Fundația Vodafone.

SOCIAL

Psihoterapie online pentru copiii diagnosticați cu boli incurabile și familia acestora, prin intermediul unei platforme online dezvoltate de Asociația M.A.M.E în care persoanele interesate pot accesa gratuit resurse create de specialiști (articole, video-uri, fișe interactive, teste psihologice, broșură cu informații utile, o bază de date cu servicii psiho-emoționale disponibile la nivel național etc)

Sprijin acordat refugiaților din Ucraina

Vodafone Foundation a alocat 500.000 EUR din Fondul Umanitar de Urgență pentru ONG-uri din Cehia, România și Ungaria care desfășoară acțiuni de suport pentru refugiații din Ucraina, o parte din acești bani fiind redirecționată către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.). Vodafone România și Fundația Vodafone România au mobilizat, din acest fond, 160.000 EUR pentru proiecte ce au vizat satisfacerea unor nevoie urgente, precum ridicarea taberelor de refugiați și achiziția de produse de maximă urgență (pături, mâncare, haine groase) cât și furnizarea de servicii necesare pe termen mediu și lung, cum sunt cele de asistență legală, consiliere sau asistență socială, medicală sau educație.

Tehnologia pusă în folosul comunității: Donații prin SMS

În anul fiscal 2021- 2022 au fost trimise de către clienții Vodafone România peste 1,73 milioane SMS-uri de donație. Astfel, au fost direcționate catre proiecte comunitare aproape 4,1 milioane EUR. Această sumă este importantă, deoarece concurează cu cele mai mari programe private de finanțare din România. Principalul avantaj al  constă în flexibilitatea modului de a răspunde la nevoile comunitare. Datorită modului simplu și transparent de funcționare, mecanismul donațiilor prin SMS reprezintă acum un instrument cheie pentru societatea civilă românească.

 

Sursa: Raport de Sustenabilitate Vodafone România, 2021-2022

Tehnologia pusă în folosul comunității: Sisteme de localizare a victimelor avalanșelor

În 2021, Vodafone România a dotat Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (Salvamont) cu echipamente de localizare a victimelor avalanșelor sau persoanelor rătăcite pe munte. Această inițiativă a fost un pas firesc de continuare a parteneriatului strategic, în condițiile în care România se află în top 10 al țărilor europene cu risc de avalanșă. Echipamentele donate folosesc sistemul RECCO, format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontiști și plăcuțe reflectoare pe care turiștii le
pot purta în echipamente, cu ajutorul cărora este posibilă găsirea acestora. Plăcuțele reflectoare pot fi achiziționate din magazine cu profil sportiv din țară, sub formă de autocolant pentru casca de protecție, breloc pentru cheița de fermoar sau atașat la cureaua pantalonilor.

Detectorul poate localiza plăcuțele reflectoare pe o rază de până la 80 de metri în aer și 20 de metri la sol, respectiv o rază efectivă de 30 de metri în condiții de avalanșă. Sistemul este, în prezent, folosit de 900 de organizații de salvatori montani și resorturi de schi din 28 de țări.

Pe lângă sistemul RECCO de identificare rapidă a victimelor avalanșelor, Fundația Vodafone România susține funcționarea Dispeceratului Național Salvamont și informarea corectă a turiștilor montani privind practicarea turismulului în condiții de siguranță. Pe durata a trei ani, Fundația Vodafone a investit 316.000 RON, perioadă în care au fost anunțate anual, prin dispecerat, peste 4.000 de apeluri de urgență prin care se solicita intervenția salvamontiștilor la accidente montane și aproximativ 1.500 de apeluri prin care se anunțau incendii în zona montană.