Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare a inițiat și dezvoltat Programul LA PAS / Slowing Down, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte și care face parte din Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Astfel, pe parcursul acestui an au loc ateliere și festivaluri gastronomice, activități pentru promovarea consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă și grădinărit urban în care sunt implicați profesori și sute de copii și tineri, incursiuni în Timișoara Verde-Albastră și activism pentru accesul la apă.

Inițiatorii urmăresc valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor „bun-curat-etic”, specifice mișcării de Slow Food.

„Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității”, declară Mihaela Vețan, coordonator al Programului LA PAS.

Programul se adresează deopotrivă copiilor, tinerilor și adulților, având o componentă puternică de educare și responsabilizare socială privind practicile durabile de producție și consum, dar și de incluziune socială și apreciere a diversității.

O componentă importantă a programului este cea educațională – „LA PAS: Educație pentru schimbare”, prin care 650 de elevi și familiile lor vor fi angrenați, până în luna noiembrie, în activități privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban și modă sustenabilă.

Profesori de la 15 unități de învățământ din Timișoara, școli și licee pregătesc proiecte dedicate pe care le vor implementa împreună cu copiii și tinerii în următoarele luni. Se promovează învățarea experiențială – elevii vor grădinări și vor găti în școală și acasă, cu părinții sau bunicii, vor învăța să mănânce curat și sănătos, produse locale, să își gestioneze cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara orașului și vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica și refolosi hainele vechi. Tinerii vor învăța cum pot contribui la a face o lume mai bună și ce înseamnă de fapt conceptele promovate de CRIES, la Timișoara, încă din 2009, de la înființare.

Vara vine cu o campanie de activism importantă, pentru accesul la apă, care va fi lansată în data de 5 iunie. Sunt încurajate cât mai multe locații din domeniul HoReCa să ofere clienților apă din rețeaua publică, în mod gratuit. Campania presupune promovarea apei ca bun comun, și nu ca produs comercial, și vor fi promovate exemplele de bune practici în acest sens. Totodată, în perioada 15 septembrie-15 octombrie 2023, la Stațiunea Tinerilor Naturaliști din Timișoara, este programată expoziția „Symbiosis, Reshaping Reality”. Vor fi realizate diferite lucrări pe tema sustenabilității, care vor fi deschise publicului, invitat la picnic și artă, timp de o lună.

O altă componentă a Programului LA PAS este Timișoara Verde-Albastră, proiect care va implica studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și prin care inițiatorii vor să atragă atenția asupra importanței infrastructurii verzi pentru o creștere sustenabilă a zonei metropolitane, cu acțiuni concentrate în perioada 30 septembrie – 2 octombrie.