Numărul de copii ucraineni care s-au stabilit cu protecție temporară în țara noastră, alături de părinții lor, este de aproximativ 47.000, conform statisticilor oficiale, anunță World Vision România de Ziua Mondială a Refugiatului. Practic, doar 7353 din numărul total de copii s-au înscris la școală în România.

Pe lângă copiii înscriși în sistemul de învățământ, puțin peste 16.000 de ucraineni sunt înregistrați ca audienți la școala românească. Statutul de audient înseamnă că elevul va asculta și va fi prezent în clasă la cursuri și va fi înregistrat în cataloage școlare, dar nu susține teste și nu primește note. Copilul poate primi note doar dacă se înregistrează oficial ca elev în sistemul educațional românesc și urmează procedura de echivalare a studiilor făcute în Ucraina.

Conform unui studiu realizat în luna februarie de World Vision România, peste 80% dintre părinţi sunt de părere că cei mici au suferit pierderi de învățare din cauza războiului. World Vision România a identificat, din discuțiile cu mii de părinți ucraineni, principalele două motive pentru care copiii ucraineni nu sunt înscriși în sistemul de învățământ din România.

Reticența părinților de a-și înscrie copii la școală este principalul motiv, aceștia preferând școala online, cu profesorii și curricula din Ucraina, în primul rând pentru că speră la o încheiere rapidă a conflictului și nu văd un viitor pe termen lung în România.

Bariera de limba este al doilea factor major pentru care sistemul educațional din România nu răspunde nevoilor copiilor ucraineni.

În plus, nu există suficientă informare despre legislația privind echivalarea și recunoașterea studiilor care a fost adoptată în luna februarie 2023 de către România și Ucraina. În continuare există foarte mulți părinți ucraineni care nu-și înscriu copiii în  sistemul de educație românesc deoarece cred că studiile nu vor fi echivalate. În februarie 2023, Ministerul Educației și Științei de la Kiev a anunțat că Ucraina și România au convenit asupra recunoașterii reciproce a actelor de studii. Practic, instituțiile de învățământ din România recunosc diplomele de studii ucrainene, iar cele din Ucraina recunosc actele de studii românești. Guvernul României a aprobat pe 11 ianuarie 2023 un memorandum privind semnarea Acordului între România și Ucraina privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii.

În acest context, Fundația World Vision România a organizat pe parcursul anului școlar 2022-2023  acțiuni de educație formală non-formală pentru 9.110 de copii refugiați din Ucraina, în 13 locații din țară, prin centrele Happy Bubble. În toate centrele Happy Bubble se predau lecții de limba română, copiii au acces la școala online din Ucraina, participă la sesiuni de educație non-formală pentru a le consolida abilitățile de viață independentă, activități de consiliere – prim ajutor psihologic, activități de integrare în comunitate prin sport și artă, iar o parte dintre ei au primit și o masă caldă. Copiii ucraineni pot merge la centrele Happy Bubble în orașele București, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești, Ocnele Mari, Călimănești, Iași, Suceava, Cluj Napoca, Brașov și Galați. În prezent, peste 3.300 de copii frecventează centrele Happy Bubble și se pregătesc pentru participarea în programele de tip Școala din vară.

“Prin centrele Happy Bubble ale World Vision România au trecut lunile acestea mii de copii cărora le-am creat contexte de învățare, le-am facilitat accesul la școală online și am încercat să ne adaptăm nevoilor pe care aceștia le au. Din păcate, în continuare sistemul educațional din România nu reușește să integreze copiii ucraineni și să le răspundă în mod real nevoilor. Integrarea refugiaților în educație este un proces dificil și anevoios, însă este nevoie de flexibilitate și adaptare continuă. Pe lângă educație formală, în centrele noastre copiii fac activități de educație non-formală, care îi ajută să se integreze și să se simtă acasă și, în plus, au acces la consiliere psihologică. Doar printr-un pachet integrat de servicii reușim să venim cu adevărat în sprijinul acestor copii”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.