Promateris, grup industrial român și lider în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, subliniază rolul accesării fondurilor norvegiene în transformarea de la idee la succes. Pe parcursul a patru ani, compania a obținut fonduri norvegiene în valoare de 2.291.000 euro, care au permis dezvoltarea capacității de producție și adoptarea de practici sustenabile.

Am avut ideea inovatoare de a produce ambalaje biodegradabile, văzând o oportunitate importantă în piața produselor sustenabile. Ne-am propus să ne reinventăm și să devenim pionieri în acest domeniu. Accesarea fondurilor norvegiene a fost un proces simplu și eficient, fără birocrația obișnuită. Consider că aceste fonduri sunt esențiale pentru dezvoltarea IMM-urilor și încurajez alte companii românești să participe, deoarece procesul de obținere a acestor granturi este ușor de parcurs”, declară Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Primul grant obținut a fost pentru achiziționarea de echipamente pentru producția de ambalaje biodegradabile și compostabile. După succesul inițial al acestui proiect de investiții, Promateris a decis să se extindă și să înceapă producția de materii prime pentru ambalaje compostabile, devenind primul furnizor din CEE.

Ne-am dorit să contribuim și mai mult la decarbonizarea economiei locale prin realizarea de materii prime pe bază de amidon de porumb. Acest produs era importat în regiune de către producătorii de ambalaje compostabile, iar noi oferim acum o alternativă produsă în regiune. Produsul se bucură de un mare succes, fiind comercializat în mai multe țări din regiune”, explică Tudor Georgescu.

În paralel, Promateris a investit în energie verde pentru a înlocui energia tradițională cu cea obținută din resurse regenerabile. În 2023, compania a obținut al treilea grant din partea EEA & Norway Grants, în valoare de 597.000 de euro, pentru instalarea unui sistem fotovoltaic.