Fondată în anul 1876, Societatea Națională de Cruce Roșie din România a fost prezentă zi de zi, timp de 147 de ani, alături de oameni, în momente de criză – pe timp de război sau dezastre naturale în epidemii și în pandemie, în perioade de mari lipsuri, oferind ajutor cu imparțialitate și alinând suferința umană în orice context.

Pentru a marca 147 de ani de activitate umanitară, Crucea Roșie Română a organizat, o recepție la Palatul Elisabeta din Capitală, care i-a avut ca invitați pe dna. Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, patronul Crucii Roșii Române și dl. Ioan Silviu Lefter, director general. Invitați de onoare au fost Alteța Sa Regală Principesa Sofia, ambasadori acreditați la București, parteneri, voluntari, donatori și angajați ai Crucii Roșii Române.

„În fiecare zi, Crucea Roșie Română și-a îndreptat atenția către cei care au fost în pragul disperării, cei care au suferit pierderi, cei afectați de calamități și cei care au avut nevoie de o rază de lumină în întunericul lor. Zeci de generații de voluntari și-au oferit tot ceea ce aveau mai bun – energia, priceperea, voința și ideile lor creative – pentru a realiza misiunea noastră, indiferent de circumstanțele în care ne-am aflat. Și astăzi, întru onoarea și memoria lor, ne dorim să fim mai buni, mai puternici și să facem mai mult. Pentru că suntem convinși că putem face diferența și că lumea are nevoie de noi’’, a declarat Camelia Șucu, Președintele Crucii Roșii Române.

În ultimul an, Crucea Roșie Română a sprijinit un număr de peste două milioane și jumătate de oameni prin implicarea în programe ca Banca de Alimente, Centrele EGAL, Caravana de Sănătate sau Cluburile de Sănătate din școli. Tot în cursul anului trecut, voluntarii și personalul Crucii Roșii Române au sprijinit peste 600.000 de persoane afectate de conflictul armat din Ucraina. Au asigurat intervenția imediată în punctele de frontieră, aeroporturi și gări din România oferind produse de strictă necesitate, suport psihologic, servicii de prim-ajutor și de restabilire a legăturilor de familie. Intervenția de urgență a fost urmată de implementarea de programe pe termen lung adresate celor care au ales să rămână pe teritoriul țării noastre. Aceste programe asigură în continuare servicii de sănătate și de integrare pentru copii și adulți, suport psihosocial, alimente de bază, produse de igienă. În plus, Crucea Roșie Română și-a îndreptat ajutorul și către cetățenii ucraineni rămași în țara lor. Până la această dată a organizat și realizat peste 450 de transporturi umanitare în Ucraina cu materiale de primă necesitate.