În anul în care aniversează 30 de ani de activitate, furnizorul de servicii de transport și logistice Oprean din Sebeș (jud. Alba) bifează o premieră. La mijlocul lunii septembrie, compania sebeșeană specializată în transportul de mărfuri generale, alimentare și periculoase, a început testele camioanelor electrice Mercedes-Benz eActros 300.

Privind spre viitorul industriei de logistică și transport, ne așteptăm la o transformare semnificativă care va fi alimentată în mare parte de noi tehnologii și inteligență artificială. În următorii 10 ani, până în 2030, ne așteptăm să folosim această tehnologie pentru a face lucrurile mai eficiente și pentru a minimiza impactul asupra mediului. Responsabilitatea ecologică este o parte esențială a acestui parcurs, și suntem hotărâți să contribuim la un viitor mai verde în acest sector”, declară Ioan Oprean, proprietar al companiei Oprean.

Într-o primă fază a tranziție spre transport verde, Oprean a integrat camionul electric Actros 300 în operațiunile sale de distribuție grea de componente auto între Sebeș și Cugir.

Echipat cu trei pachete de baterii, fiecare cu o capacitate de 112 kWh, ce asigură o autonomie de până la 300 de kilometri, camionul electric a efectuat patru curse pe zi între Sebeș și Cugir, încărcat cu 12 paleți având o greutate de aproximativ 5 tone. Consumul mediu obținut pe cei aproximativ 120 de kilometri parcurși zilnic în regim mixt (autostradă și drum național) a fost de 0,89 kW/km.

Suntem plăcut surprinși de rezultatele testelor efectuate cu eActros în cele aproximativ două luni. Vedem potențialul și vom continua să investim în soluții de transport durabile”, adaugă Ioan Oprean.

Încărcarea bateriilor s-a realizat peste noapte la sediul companiei. eActros 300 poate fi încărcat cu stație cu putere de până la 160 kW, iar cele trei pachete de baterii au nevoie de puțin peste o oră pentru a fi încărcate de la 20% la 80%, la o stație standard de încărcare rapidă, la o intensitate de 400 A.

Modelul eActros face parte dintr-un pachet integrat de servicii dedicate tranziției la electromobilitate, ce include consultanța specializată și soluții digitale inteligente.