Brașov este unul dintre puținele orașe din România cu ambiția declarată de a deveni Capitala Verde a României. Iar „verde” este sinonim cu sustenabil, ceea ce înseamnă nu numai grija față de mediul înconjurător, ci și practici etice de afaceri și o atenție deosebită acordată cetățenilor în general, și a celor din categorii defavorizate în particular. De altfel, datorită rolului pe care l-a avut anul trecut în domeniul achizițiilor sociale și de mediu, Primăria Brașov a primit Premiul pentru Achiziții cu impact social și de mediu în cadrul Galei Premiilor cu impact social și de mediu 2022.
Aflat deja pe lista celor mai dezvoltate orașe din România, Brașovul a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare accelerată, iar inaugurarea Aeroportului, preconizată a avea loc în luna iunie a acestui an, va accelera și mai mult ritmul de dezvoltare economică, marcând de altfel momentul intrării într-o nouă etapă de dezvoltare a acestui oraș. De exemplu, doar în sectorul imobiliar, valoarea totală a investițiilor planificate pentru următorii cinci ani în Brașov este estimată la 500 de milioane de euro, pe baza informațiilor adunate de Romania Property Club (RPC) de la principalii dezvoltatori și investitori activi pe piața din Brașov.
În prezent, unul din proiectele de birouri reprezentative din oraș este AFI Park, singurul proiect de clasă A din imediata vecinătate a centrului vechi.
”Situat într-o locație ultra centrală, AFI Park Brașov oferă birouri clasa A la cele mai înalte standarde tehnice, fiind certificat LEED Gold ca și proiect verde și „Well Health & Safety”, spune Emma Toma, Head of Office Division la AFI Europe.
Însă nu numai mediul privat investește în proiecte verzi; autoritățile locale joacă de asemenea un rol major în dezvoltarea sustenabilă a orașului Brașov. Recent, Primăria a atras o finanțare prin PNRR de aproape 30 de milioane de euro care va permite mărirea numărului de autobuze electrice din oraș și extinderea rețelei de piste de biciclete. Din această sumă, 25 de milioane de euro vor fi folosite pentru achiziționarea unui număr adițional de 50 de autobuze electrice în oraș și dezvoltarea a 18 stații de încărcare rapidă și 50 de stații pentru încărcare lentă. În decembrie 2022 a fost semnat un alt contract prin PNRR pentru achiziționarea a 23 de autobuze electrice. În total, flota RATBV va ajunge astfel la peste 200 de mijloace de transport prietenoase cu mediul: autobuze electrice, hybrid și troleibuze. Brașovul își consolidează astfel poziția de lider național în privința transportului public electric. O altă finanțare din PNRR, în valoare de 3,28 milioane de euro, va permite realizarea a patru trasee de piste de biciclete care fac parte din Masterplanul velo al municipiului Brașov, pe o distanță totală de 16,4 km. Obiectivul final este ca fiecare brașovean să aibă la maximum 250 de metri de locuință o pistă pentru biciclete.
„Obiectivul Brașovului Verde prinde contur cu fiecare finanțare pe care o atragem. Pe lângă finanțarea pentru cele 50 de autobuze electrice și traseele noi de biciclete, am mai obținut o finanțare de 40,5 milioane de lei, prin POIM, pentru viitorul parc fotovoltaic al Brașovului. Acesta va asigura peste 90% din necesarul de energie electrică al municipiului, pentru iluminatul public, unitățile de învățământ, producerea zăpezii artificiale în Poiană etc.”, a declarat recent Allen Coliban, primarul orașului Brașov.
La rândul său, Flavia Boghiu, viceprimar Primăria Brașov, consideră că orice municipalitate interesată de viitorul comunității trebuie să aibă în vedere impactul activităților pe care le derulează. Ea dă exemplul programului Cornul și Laptele care a fost descentralizat de la Consiliul Județean Brașov la Primăria Brașov.
„Prin descentralizarea acestui program, ne-am propus să oferim copiilor din școlile și grădinițele brașovene produse de calitate și cât mai sănătoase. Ca obiective secundare, ne-am dorit să sprijinim producătorii locali și să ne conformăm principiilor achizițiilor verzi, cu respect față de mediul înconjurator”, spune Flavia Boghiu.
Din „Raportul de politică publică”, prezentat în același cadru formal al Galei Premiilor cu impact social și de mediu 2022, reiese că nivelul ridicat al sumelor alocate pentru achiziții în general, la nivelul instituțiilor publice și al companiilor, are ca efect direct recalibrarea strategiilor de dezvoltare și realizarea obiectivelor de sustenabilitate în cele două sectoare, public și privat. Același raport arată că mediul de afaceri a înțeles acest lucru, marile companii introducând criterii de evaluare legate de mediu, de transparență sau sociale în alegerea furnizorilor lor. Cu un procent de aproximativ 14% din PIB la nivelul Uniunii Europene, achizițiile publice au devenit instrumente importante pentru realizarea obiectivelor de politică publică ale statelor membre, se arată în raport. De altfel, una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene până în 2030 este promovarea cheltuielilor responsabile, care să aibă impact social și de mediu și să contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
275 de ecoinsule finanțate prin PNRR
Printr-o finanțare prin PNRR obținută la începutul acestui an, orașul Brașov reușește să își extindă sistemul de colectare separată la toate platformele de depozitare a deșeurilor din municipiu, prin insule ecologice cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal. Cea mai importantă achiziție a acestor ecoinsule este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cu peste 30 de milioane de lei. Astfel, vor fi achiziționate 275 de ecoinsule de diferite tipuri, care se adaugă celor 74 de insule ecologice informatizate instalate anul trecut. Acestea acoperă aproape 90% din numărul total de platforme de depozitare a deșeurilor din Brașov.
Oraș inteligent = oraș sustenabil
În luna martie a acestui an, Primăria Brașov a montat primele toalete publice automatizate în oraș. În următoarele săptămâni, acestea vor fi racordate la rețelele de curent, apă și canalizare, astfel încât în prima jumătatea a lunii aprilie să poată fi puse în funcțiune. ,,Nivelul de civilizație al unui oraș se măsoară și prin calitatea serviciile publice pe care autoritățile le asigură locuitorilor și turiștilor, iar numărul de toalete publice este un astfel de indicator. Din păcate, în majoritatea parcurilor și zonelor intens circulate din oraș acestea nu există. Prin acest program al municipalității, zonele intens circulate, parcurile, Poiana Brașov vor beneficia de toalete automatizate, cea mai convenabilă variantă din punctul de vedere al costurilor de achiziție, deservire și mentenanță”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Toaletele automatizate vor fi dotate cu: sistem electronic automat pentru acces/ieșire din toaletă; sistem de siguranță „S.O.S.” cu buton care acționează deschiderea ușii chiar și în absența energiei electrice; sistem automat de spălare, dezinfectare și uscare automată a vasului de toaletă; sistem automat pentru spălarea și dezinfectarea, după fiecare utilizare, a podelei cu profil special de drenare a apei; sistem de aerisire și odorizare după fiecare utilizare; sisteme electronice de siguranță pentru a preveni spălarea și curățarea toaletei înainte de ieșirea utilizatorului din cabină; sisteme de indicare și presemnalizare optică/acustică și sonoră a ultimelor minute de utilizare; sistem pe bază de senzori pentru comenzile de pornire și oprire ale dozatorului cu săpun lichid și apă și ale uscătorului de mâini; sistem automat dotat cu senzori pentru distribuirea hârtiei igienice; sistem automat de încălzire pe timp de iarnă dotat cu senzori și termostat; sistem GPS pentru transmiterea 24/24 ore a parametrilor de funcționare (on/off) a toaletelor automate racordabile pentru a eficientiza operațiunea de remediere a deficiențelor tehnice apărute; sistem automat de iluminat cu LED, pentru consum redus de energie; sistem acustic cu instrucțiuni vocale pentru fiecare comandă și operațiune pe care o desfășoară toaleta.
articole recomandate