Compania de închiriere mașini Automom Service a publicat cel de-al doilea Raport de Sustenabilitate, intitulat „Către o mobilitate sustenabilă”. Raportul include acțiunile concrete de sustenabilitate ale companiei și analizează progresele înregistrate din perspectiva impactului economic, social și de mediu, pe care compania îl generează, precum și o serie de indicatori-cheie de performanță non-financiară relevanți.

„Înțelegem că reprezentăm un actor important pe piața serviciilor de mobilitate, leasing operațional și rent-a-car, întrucât flota noastră a depășit 14.000 de mașini anul trecut. Tocmai de aceea, ne asumăm și responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea unui ecosistem sustenabil și de a avea acțiuni clare, tangibile și măsurabile, care să ne asigure atingerea obiectivelor. Este responsabilitatea noastră, individ sau companie, să contribuim la crearea și prezervarea unei lumi mai sigure și a unei planete curate. Pentru noi, sustenabilitatea nu reprezintă ceva de făcut în plus, ci este un mod fundamental de a ne desfășura activitatea, cu orizont pe termen lung. Realizarea angajamentelor asumate este o promisiune făcută nouă înșine și asumându-ne în mod proactiv principii sănătoase de sustenabilitate, Autonom devine un susținător al binelui comun”, a declarat Magdalena Caramilea, Director de Sustenabilitate, Autonom.

Principalele rezultate ale celui de-al doilea Raport de Sustenabilitate Autonom Services sunt:

Economic

  • Compania a înregistrat o creștere de 64% față de anul anterior în cifra de afaceri, ajungând la 647,2 milioane lei și la un profit net de 57,8 milioane lei, în creștere cu 57%.
  • A atras fonduri sustenabile în valoare de 15 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții, cu scopul de a crește ponderea mașinilor electrice și a celor cu amprentă redusă de carbon din flota auto.
  • A aderat la UN Global Compact, cea mai mare inițiativă pentru sustenabilitate corporativă din lume și la inițiativa națională Angajamentul pentru mediu.
  • A realizat analiza TCFD (Task Focus on Climate-Related Financial Disclosures) și a integrat riscurile climatice în categoriile de riscuri analizate.
  • Autonom a participat în mod voluntar la proiectul BVB Research și a obținut un scor ESG de 13,5, fiind încadrată de Sustainalytics pe locul 7 din 71 de poziții.
  • Valoarea investițiilor în comunitate directe sau indirecte prin Fundația Autonom, a fost de 1,24 milioane lei, în direcții precum educație, sport, cultură, mediu și educație antreprenorială. Au fost susținute 52 de organizații.
  • Fundația Autonom a aniversat 10 ani de când se implică în proiecte cu impact direct în educația copiilor. Anul trecut au fost realizate 202 proiecte educaționale, de care au beneficiat peste 4.500 de copii, din peste 88 de localități.
  • Implicarea în comunitate reprezintă una din responsabilitățile angajaților și aceștia identifică inițiative în comunitățile din care fac parte. Peste 300 de colegi au ales să facă voluntariat, dedicând 808 ore către proiecte educaționale.
  • Evoluția continuă, agilitatea și reziliența sunt menținute prin două elemente de bază: cititul și numărul de ore de training. Astfel, numărul de cărți citite este în creștere cu 68% și numărul orelor de training cu 60%.

Mediu

  • Emisiile au fost reduse cu 6,4% față de anul de referință 2020, ajungând la o medie WLTP de 143,78gC02 /km, ușor în decalaj față de roadmap-ul estimat în strategie, determinat și de integrarea flotei în urma achiziției Premium Leasing. Progresul către obiectivele asumate de reducere emisii a fost confirmat de Sustainalytics și Raportul de Verificarea Anuală este disponibil public.
  • Flota a crescut cu 41% dar ponderea auto diesel a scăzut pentru prima dată sub 50%. Ponderea de autovehicule hibride a crescut la 11% și cele electrice au fost menținute la 2% din flotă.
  • Prin serviciul inovator Corporate Car Sharing, lansat la finalul anului prin Autonom Drive, s-au înregistrat peste 1.400 de utilizatori în 27 de locații. Această inițiativă sprijină companiile să-și optimizeze dimensionarea flotei de tip „pool car” cu până la 40%, optimizând totodată rata de utilizare a mașinilor.
  • Au fost promovate politicile ESG și tranziția către o flotă cu emisii scăzute și create produse și servicii dedicate acestui scop, km parcurși de flota operațională crescând cu 34% dar cu o intensitate de emisii/km îmbunătățită.
  • S-a început dezvoltarea infrastructurii de stații de încărcare electrice prin instalarea a 10 stații de încărcare în agențiile din țară.
  • S-au făcut pași în extinderea capacității de producție a energiei pentru sediul din Piatra Neamț, crescând de la 11MWh produși în 2021 la 50MWh în 2022.
  • Consumul de hârtie a fost redus cu peste 10% anual, față de anul de referință 2020, obiectivul pentru 2030 fiind de ZERO HÂRTIE. Există semnate contracte naționale pentru reciclarea hârtiei, plasticului și metalului, sticlei, anvelopelor și DEEE-urilor.
  • Peste150 tone de deșeuri reciclate au fost trimise către centre de reciclare, în creștere cu 107% față de anul trecut.

Raportul a fost realizat după metodologia GRI Standards, dezvoltată de Global Reporting Initiative, cel mai cunoscut standard de raportare în sustenabilitate. Demersurile incluse în acest document sunt în linie cu strategia de dezvoltare sustenabilă a organizației și urmăresc 3 piloni: „mediul înconjurător”, „oamenii și comunitatea” și „afacere și guvernanță sustenabile”, cu obiective foarte clare și orizont de implementare pentru 2030.