Pe măsură ce numărul de mame minore crește, accesul la educație sexuală oferit de școala românească a devenit tot mai scăzut. La un an de la reglementarea educației sexuale în școli, cu acordul părinților, Asociația SEXUL vs BARZA lansează prima sa campanie de fundraising pentru realizarea unei programe școlare pilot în România, dedicată special educației sexuale a adolescenților.

Prin campania „Ți-e frică? Și lor! Susținem educația sexuală a tinerilor pentru un viitor în siguranță”, asociația își propune formarea profesorilor și consilierilor școlari și realizarea de materiale didactice pentru sprijinirea lor în predarea educației sexuale în școlile și liceele din România.

„Cum alegem să oferim protecție copiilor noștri? Cum ne asigurăm, ca părinți sau profesori, că le-am dat copiilor pe care îi creștem și îi iubim, informațiile necesare ca să se descurce în situația unei relații firești între adolescenți sau în situația unui potențial abuz? Ce ne propunem în continuare este să construim o comunitate de profesori și școli care să lucreze cu noi în cadrul unor traininguri, ca apoi să poată face, cu materialele oferite de noi, realizate la standardele Uniunii Europene, educație sexuală în școli. Lucrăm la un program Școala Altfel – Educație sexuală, care să se adreseze adolescenților de la clasa a VIII-a în sus, cu acordul parental, cum prevede legea nouă, și astfel să venim în sprijinul profesorilor, părinților și, bineînțeles, al copiilor acestora. E important să continuăm munca multă și grea în România pe subiectele delicate cu adolescenții, cum ar fi intimitatea, sexualitatea și protecția împotriva abuzurilor emoționale și fizice”, a declarat Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

Înainte de pandemie, în anii școlari 2018-2019, 2019-2020, doar 5% dintre elevi au urmat opționalul Educație pentru Sănătate, singura materie de școală care include și noțiuni despre infecții cu transmitere sexuală și contracepție. Această stare gravă s-a acutizat în pandemie, când școala online a făcut actul educațional mai precar, iar Ministerul Educației a încetat să țină evidența numărului de elevi care urmează această materie opțională.

Asociația SEXUL vs BARZA atenționează că rata nașterilor la fetițe între 10 și 14 ani a fost de 10 ori mai mare în România față de media UE în 2021, potrivit Eurostat. Totodată, numărul bebelușilor născuți de mame sub 15 ani a fost mai mare în 2021 față de acum un deceniu, potrivit INS. Tot potrivit INS, dintre tații cu vârstă declarată, 58% aveau sub 19 ani, iar 42% peste 20 de ani. Cea din urmă cifră scoate la iveală amploarea fenomenului abuzurilor sexuale asupra fetelor, diferența de vârstă dintre aceste minore și parteneri fiind de cel puțin șase ani în momentul actului sexual. În plus, peste jumătate dintre tații care au lăsat gravide fetițe sub 15 ani nu aveau vârsta declarată. Prin urmare, numărul de agresiuni împotriva minorilor ar putea fi mult mai mare, avertizează Asociația SEXUL vs BARZA.

Potrivit Legii nr. 191/2022, începând din clasa a VIII-a, și dacă au acordul părinților, elevii pot beneficia la școală de programe de “educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. De aceea, Asociația SEXUL vs BARZA promovează educația științifică și empatică a adolescenților în domenii sensibile, cu implicarea profesorilor, consilierilor școlari și a părinților, respectând cadrul legal.

Printre temele abordate de către asociație în materialele didactice (planșe anatomice, materiale video și planuri de lecții) și în programa-pilot vor fi: cunoașterea propriului corp, prevenirea sarcinilor și a infecțiilor cu transmitere sexuală, combaterea abuzurilor sexuale, recunoașterea emoțiilor, creșterea stimei de sine, înțelegerea consimțământului într-o relație, dezvoltarea de relații sănătoase și combaterea bullyingului.