La ora actuală numai 26% dintre tinerii de 24-35 ani urmează o formă de învățământ terțiar după finalizarea liceului (facultate sau școală profesională superioară). Restul de 74% sunt neinteresați de dezvoltarea personală prin educație și speră la o viață mai bună în afara țării.

În acest context, asociația BookLand, unul dintre ONG-urile puternic implicate în schimbarea mentalităților și percepției negative asupra educației românești prin investițiile făcute în ultimii 4 ani cu ajutorul a peste 650 de companii, se pregătește pentru cel mai amplu proiect educațional. În curând va demara construcția primului Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, având scopul de a forma specialiștii în producție și servicii de care România are atât nevoie.

Această primă școală complet utilată și cu toate dotările necesare (bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină legume și solar) va fi pusă gratuit la dispoziția copiilor din satele și comunele argeșene. Potrivit asociației, tinerii care urmează cursurile acestei școli vor beneficia la finalul studiilor de locuri de muncă în cadrul companiilor cu care asociația va derula parteneriate și programe de învățământ profesional dual. În etapele următoare, asociația intenționează să inaugureze astfel de centre și în alte județe.

”Vrem să contribuim la scăderea abandonului școlar, la creșterea performanțelor școlare, la creșterea respectului de sine și de țară, la o retenție de top a elevilor noștri în rândul angajatorilor și la o înflorire a comunităților rurale în care activăm. Manualele, rechizitele, transportul, uniformele școlare și accesul la varii activități vor fi asigurate integral de noi. Practic, vom funcționa ca o școală privată, însă cu zero taxe. În misiunea asumată ne bazăm atât pe noi înșine – căci vom deschide și întreprinderi sociale pentru a ne auto-gospodari -, cât și pe sutele de parteneri care ni s-au alăturat în ultimii ani, investind în crearea unor condiții mai bune de învățătură pentru copiii din mediul rura”, declară Mihaela Petrovan, președintele Asociației BookLand.

Banii, produsele, serviciile atrase de Asociația BookLand până acum au fost exclusiv din redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177, respectiv prin campania de sms, precum și din mobilizarea primăriilor să contribuie, asigurând parțial sau integral valoarea manoperei, respectiv sprijin operațional (descărcare mărfuri, debarasare deșeuri construcții etc).