ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants), cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, și CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România) au organizat recent evenimentul „Durabilitate: Educație, Raportare, Asigurare”, având obiectivul comun de a-și sprijini membrii și alți profesioniști interesați, să se adapteze și să se pregătească pentru schimbările aduse de Directiva privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD). Profesioniștii din domeniul contabil și de audit vor avea un rol cheie în implementarea CSRD.

Concret, Directiva privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD) este importantă pentru că raportarea folosind regulile din noile Standarde Europene de Raportare a Durabilității (ESRS), va deveni în curând obligatorie pentru numeroase companii din UE, dar și pentru cele din afara UE, care își desfășoară o parte semnificativă a operațiunilor în spațiul european. De asemenea, de această raportare vor avea nevoie inclusiv IMM-urile care au relații de business cu clienți mai mari, pentru a păstra această colaborare”, a declarat Andreia Stanciu, Director ACCA Europa de Sud.

Directiva CSRD aduce modificări semnificative atât pentru companiile care vor trebui să întocmească rapoarte de sustenabilitate, cât și pentru auditorii financiari care vor trebui să auditeze aceste raportări. Este din ce în ce mai evident că integrarea conceptelor de raportare a sustenabilității și responsabilitate socială în practicile profesionale este esențială nu doar pentru succesul companiilor, ci pentru societate în integralitatea sa. Efectul va fi unul circular: protejăm mediul înconjurător – susținem comunitățile și, de fapt, – susținem economia”, a precizat Adrian Popescu, președintele CAFR.

Standardele ESRS vor avea implementarea complexă, similară cu a standardelor contabile IFRS existente, de aceea va fi nevoie de multe intervenții legislative la nivelul Uniunii Europene pentru ca acestea să intre în vigoare pe deplin. Impactul noii Directive este unul de amploare, ținând cont de faptul că numărul de companii care trebuie să utilizeze ESRS pe teritoriul UE este mai ridicat, comparativ cu numărul de companii care au obligația legală de a folosi IFRS. În afara modificărilor legislative, vor fi necesare: revizuirea programei de studiu pentru studenți, sesiuni de training pentru profesioniștii existenți din domeniul contabil și al auditului, precum și schimbări punctuale la nivelul companiilor.