Asociația Energy Policy Group (EPG) a găzduit un webinar în cadrul proiectului RENewLand cu obiectivul de a prezenta abordări sustenabile și fundamentate științific pentru desemnarea zonelor de accelerare a surelor regenerabile de energie (SRE). Evenimentul a reunit 40 de participanți din Bulgaria, Ungaria și România, inclusiv actori-cheie din cadrul autorităților publice centrale și locale, din industria energiei din surse regenerabile, din ONG-uri de mediu și din mediul academic. Scopul webinarului a fost de a îmbunătăți cunoștințele tehnice ale acestor participanți și de a promova colaborarea în întreaga regiune.
Webinarul a inclus observații introductive din partea DG ENER, a Ministerului Mediului și Apelor din Bulgaria, a Ministerului Energiei din Ungaria și a Ministerului Energiei din România, precum și o prezentare din partea reprezentanților Trinomics, care au oferit o analiză detaliată a progreselor înregistrate în stabilirea zonelor de accelerare a SRE în trei state membre ale UE: Portugalia, Croația și, respectiv, Cehia. Prezentarea a evidențiat abordări care ar putea fi adoptate de alte țări, cu un accent deosebit pe statele din Europa Centrală și de Est (ECE), precum Bulgaria, Ungaria și România.
Participanții s-au angajat în discuții cu privire la importanța crucială a integrării metodologiilor durabile și a principiilor științifice în dezvoltarea zonelor de accelerare a SRE. Schimbul de idei și experiențe a avut ca scop promovarea unor strategii de succes în întreaga regiune, contribuind în cele din urmă la avansarea inițiativelor în domeniul energiei regenerabile.
Acest eveniment subliniază angajamentul RENewLand de a promova cooperarea regională și schimbul de cunoștințe pentru accelerarea tranziției către energia regenerabilă. Prin valorificarea expertizei și experienței diverselor părți interesate, proiectul urmărește să sprijine dezvoltarea unor politici energetice solide și durabile, care să se alinieze obiectivelor mai extinse ale UE în materie de mediu și energie.
Proiectul RENewLand vizează să contribuie la adoptarea abordărilor durabile și fundamentate științific pentru desemnarea zonelor de accelerare a SRE în Bulgaria, Ungaria și România. Partenerii proiectului, EPG, WWF RO, WWF HU, CER și WWF BG, valorifică expertiza și cunoștințele tehnice din alte țări în materie de planificare spațială a SRE și contribuie la creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la beneficiile utilizării SRE. În acest scop, partenerii țintesc să sporească capacitățile administrative ale autorităților publice și ale altor actori relevanți (asociații ale industriei, societatea civilă, mediul academic) privind planificarea spațială integrată și dezvoltă metodologii pentru amplasarea durabilă a zonelor de accelerare a energiei eoliene și solare.
articole recomandate