Crearea Parcului Național Munții Făgăraș, susținută de Fundația Conservation Carpathia, are potențialul de a revitaliza economia locală prin dezvoltarea turismului ecologic și a inițiativelor cu impact redus asupra mediului. Oportunitățile de angajare generate de activități legate de conservarea naturii, ecoturism, pensiuni și producerea de produse locale tradiționale pot inversa declinul economic al zonei, oferind locuitorilor surse de venit sustenabile.

Acest demers a făcut subiectul unui articol publicat recent de National Geographic, una dintre cele mai prestigioase publicații de știință și mediu din lume. Articolul scoate în evidență nu doar peisajele spectaculoase, ci și modul în care un parc național ar putea oferi soluții durabile pentru aceste comunități locale, aflate în fața unor provocări economice majore.

Articolul apare și în ediția tipărită National Geographic Magazine, revistă cu o distribuție de 1,5 milioane de exemplare, dar și pe NatGeo.com, portal cu o audiență de 27 milioane cititori lunar.

Munții Făgăraș sunt considerați de experți unul dintre cele mai importante ecosisteme sălbatice din Europa, cu o diversitate de specii rare, de la urși bruni și lupi, la păsări și plante protejate. Articolul subliniază necesitatea conservării acestui peisaj natural deosebit și oportunitățile pe care le poate oferi crearea unui parc național comunităților din jurul Munților Făgăraș.

Munții Făgăraș reprezintă una dintre ultimele șanse ale Europei de a crea un parc național de amploare, comparabil cu cele mai mari parcuri din lume. Acesta este un loc în care biodiversitatea prosperă, iar conservarea acestui ecosistem unic este vitală pentru viitor”, se menționează în articol.

Totodată, un studiu realizat de Roland Berger, companie internațională de consultanță, arată că, prin protejarea acestei zone, veniturile regiunii ar putea crește cu peste 100 de milioane de euro până în 2030, aducând beneficii pentru ambele direcții: protecția mediului și dezvoltarea economică locală.

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându‑le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.

Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.