Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, iar, cu această ocazie, Aplicația Europeană InfoCons amintește că reciclarea este un gest important pentru protejarea mediului înconjurător, prin reducerea cantității de deșeuri care ajung în depozitele de gunoi, contribuind la conservarea resurselor naturale și la reducerea impactului negativ asupra mediului.

Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice este dedicată sensibilizării publicului, fiind inițiată de WEEE Forum și membrii săi, având scopul de a sublinia importanța gestionării responsabile a deșeurilor electrice și a opțiunilor disponibile pentru fiecare cetățean din comunitatea sa. Anul trecut, 195 de companii din 55 de țări au participat la evenimentele organizate, inclusiv colectarea de deșeuri electronice, activități pe rețelele sociale și campanii de presă.

Potrivit celui mai recent raport General E-Waste Monitor al ONU, o cantitate impresionantă de 62 de miliarde de kilograme de deșeuri electronice a fost generată la nivel global în 2022. Aceasta este echivalentul a 1,55 milioane de camioane încărcate cu deșeuri electronice ce se întind de-a lungul ecuatorului Pământului. Proiecțiile indică faptul că volumul global de deșeuri electronice ar putea ajunge la 82 de miliarde de kilograme până în 2030. În prezent, generarea de deșeuri electronice crește cu o rată de cinci ori mai rapidă decât ratele de colectare pentru reciclarea formală din 2010.

Deșeurile electrice includ obiectele alimentate cu cablu sau baterie, însă cele mai frecvent „uitate” sunt electronicele mici: telefoane mobile vechi, cabluri, stick-uri USB, cititoare de carduri, console de jocuri și alte dispozitive adesea păstrate în sertare.

În această ediție, se dorește încurajarea oamenilor să își elibereze dulapurile și sertarele de dispozitive neutilizate sau defecte. Astfel, fiecare persoană poate contribui la diminuarea poluării, conservarea resurselor și economisirea energiei și a emisiilor de CO2.

Vânătoarea de deșeuri

Tema din acest an a evenimentului se desfășoară sub sloganul „Participă la vânătoarea de deșeuri electrice – Recuperează-le, Reciclează-le și Dă-le o nouă viață!”, axându-se pe electronicele neutilizate care sunt păstrate în case, fără ca proprietarii să realizeze că aceste dispozitive conțin materiale valoroase ce pot fi reutilizate în alte echipamente.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor ElectriceInfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană Gratuită InfoCons. Prin intermediul acesteia, consumatorii au posibilitatea de a scana codurile QR de pe etichetele de eficiență energetică pentru a afla care sunt centrele la care pot apela în vederea reciclării produselor electronice și electrocasnice.

Aplicația Europeană InfoCons facilitează procesul de reciclare a produselor electronice și electrocasnice, oferind consumatorilor următoarele informații:

  • listă completă a punctelor de colectare a materialelor reciclabile, indicând centrul cel mai apropiat de locația utilizatorului;
  • informații actualizate despre fiecare punct de colectare, inclusiv detalii esențiale despre tipurile de materiale reciclabile acceptate în fiecare locație.

După ce consumatorul scanează codul QR de pe eticheta de eficiență energetică a produsului electric sau electrocasnic, acesta are opțiunea de a alege centrul cel mai apropiat de locația sa, indiferent de județul în care se află. Ulterior, aplicația va ghida utilizatorul către o hartă interactivă a orașului, pe care poate vizualiza locul unde se găsește centrul selectat și cum se poate ajunge acolo.