Asociația „Între Vecini” a deschis înscrierile pentru „Incubatorul de Comunitate” și caută 25 de grupuri de vecini din România care doresc să-și dezvolte o comunitate la bloc.

Fiecare grup selectat va primi 1.500 euro și 12 luni de sprijin pentru proiecte comunitare, iar cele mai bune 5 grupuri vor participa la „Acceleratorul de Comunități” din 2025, cu premii de 5.000 euro. La finele competiției, un grup va câștiga marele premiu în valoare de 15.000 euro, pentru a crea o grădină urbană pe bloc.

În prezent, proiectul „ÎntreVecini” numără 30 de comunități la bloc, din 14 județe din România, care au dezvoltat peste 60 de proiecte de comunitate pentru 9.000 de vecini implicați, precum festivaluri de cartier, grădini comunitare, concursuri sportive sau sisteme de colectare selectivă la bloc.

Pentru a participa la apelul de înscrieri în program, grupul de vecini trebuie să locuiască la bloc, într-un oraș din România, să fie format din minimum 4 vecini și președintele asociației de proprietari. Blocul trebuie să aibă o Asociație de Proprietari care poate colabora juridic cu ÎntreVecini, e necesar să existe un spațiu deschis pentru activități comunitare în proximitatea blocului (maxim 500 m), iar terasa blocului trebuie să fie accesibilă și să aibă minim 100 mp neumbriți.

Constituie un avantaj existența unui istoric de proiecte comunitare sau parteneriate locale, existența unui canal activ de comunicare cu vecinii și disponibilitatea unuia dintre vecini de a acorda 4 ore/săptămână proiectului, ca facilitator comunitar voluntar.

Asociația „Între Vecini” își propune să creeze 4.000 de comunități până în 2030, implicând 2 milioane de români, 20% din populația urbană. Comunitățile din rețeaua ÎntreVecini sunt alcătuite din oameni implicați și dornici să creeze microcosmosuri de impact, în care viața se trăiește împreună, în armonie cu mediul înconjurător. Proiectul ÎntreVecini este susținut de către BRD Groupe Société Générale în calitate de partener principal și de POWERToMe, MSL The Practice, Benga, DIUD, Colțan și Asociații.