Asociația pastel și Kaufland România implementează a treia ediție a proiectului „StartEDU”, prin care donează rechizite și materiale didactice copiilor care locuiesc în satele izolate C.A Rosetti, Letea, Periprava, Sfiștofca și Cardon, din județul Tulcea.

Pachetele conțin ghiozdane, penare complet echipate cu instrumente de scris, creioane colorate, carioci, caiete, acuarele, cărți de beletristică și multe alte materiale didactice. Pe lângă aceasta, kiturile au fost suplimentate cu o serie de pachete speciale, pentru cele trei școli din comunitate, cu produse și materiale necesare pentru buna funcționare, inclusiv articole de curățenie.

Copiii din mediul rural nu au întotdeauna acces la suportul educațional de care au nevoie la școală. În satele C.A Rosetti, Letea, Periprava, Sfiștofca și Cardon din Delta Dunării sunt 45 de copii de grădiniță, elevi în ciclul primar și gimnazial. Existența claselor este posibilă doar cu predare simultană, deoarece numărul de elevi este insuficient pentru a forma clase omogene. Cele 5 sate formează una dintre cele mai izolate comune din România, aflată la peste 100 de KM de primul oraș. Drumul este anevoios, implică deplasarea cu autoturismul și ambarcațiuni și costă, în medie, 200 lei de persoană, o sumă extravagantă pentru multe familii.

Proiectul StartEDU are ca obiectiv înlăturarea unui obstacol din calea accesului la educație prin oferirea de rechizite școlare gratuite, menite să sprijine accesul egal la educație pentru toți copiii, indiferent de mediu.

Primele două ediții ale proiectului StartEDU s-au desfășurat în aceeași comunitate, în 2022 și 2023. Rezultatele edițiilor precedente sunt medii mai mari și primul premiu I acordat în ultimii ani, promovabilitate de 100% și un proces de predare îmbunătățit.

Partenerii proiectului StartEDU 2024 sunt: Kaufland România și VARD Electro.