Sustenabilitatea, conceptul care ne va ghida viețile în viitor mai mult decât o face chiar în prezent, se observă cel mai bine în comunități și în orașe. Și asta pentru că sustenabilitatea pe termen lung, cu toate componentele ei, înseamnă o viață mai bună pentru oameni, un mediu curat și afaceri bazate pe principii sustenabile. Exemplul cel mai la îndemână pentru România este Oradea, orașul care a pășit pe drumul sustenabilității în urmă cu mai mult de zece ani.

Baza dezvoltării orașului Oradea din ultimii 14-15 ani este reprezentată de fondurile europene. Nu mai puțin de 500 de milioane de euro au fost utilizați în proiecte de dezvoltare a municipiului Oradea din bani europeni. Orașul a reușit să își îmbunătățească imaginea, să își modernizeze sistemul de transport public și sistemul de termoficare sau peisagistica urbană. Nu degeaba Oradea a devenit unul dintre cele mai invidiate orașe din țara noastră și a urcat semnificativ în preferințele turiștilor.

„Sustenabilitatea în arhitectură și urbanism” sunt două concepte considerate condiții obligatorii pentru dezvoltarea pe termen lung. În timp ce arhitectura înseamnă păstrarea stilului Art Nouveau și a zonelor urbane create acum 120 de ani, urbanismul sustenabil înseamnă infrastructură crucială și crearea spațiului necesar dezvoltării și peste zece ani.

Soluțiile pentru dezvoltarea unui sistem de termoficare sustenabil au atras deja 90 de milioane de euro, dintre care 60 într-o nouă centrală pe gaz  și 30 în rețeaua de distribuție agentului termic. Centrala pe gaz asigură tranziția verde a încălzirii orașului către resurse regenerabile, cum este apa geotermală. Proiectele sunt deja demarate pentru cogenerarea agentului termic, inclusiv trecerea unor cartiere integral pe sisteme de încălzire centralizată din apă geotermală.

Tranziția către gaz natural produs din deșeuri sau în amestec cu hidrogen se realizează pe măsură ce tehnologia o permite. Până atunci, autoritățile publice din Oradea pregătesc inclusiv instalarea unei ferme solare, cu panouri fotovoltaice care ar putea produce până la 30 MWh pe fostele halde de cenușă ale vechii Centrale de Energie (CET).

Ziua Sustenabilității

Pe data de 27 octombrie se sărbătorește „Ziua Sustenabilității”, ocazie cu care și primăria Oradea a arătat, printr-un comunicat de presă, care sunt elementele pe care le consideră a fi necesare pentru un viitor durabil.

„A fi sustenabil înseamnă, mai presus de toate, a eficientiza. A nu irosi. A fi conștient că resursele, indiferent de natura lor, sunt limitate. De aceea, Primăria Oradea rămâne, în continuare, dedicată proiectelor care contribuie la atingerea țintelor de sustenabilitate, la nivelul comunității locale”, se arată în comunicatul primăriei Oradea.

Eficientizarea înseamnă reabilitarea școlilor, a grădinițelor, a spitalelor, a clădirilor publice și a condominiilor de bloc, în cheia eficienței energetice. De asemenea, se dorește ridicarea unui parc fotovoltaic în zona de vest a orașului, concomitent cu adăugarea resursei de hidrogen pentru o tehnologie tot mai eficientă și prietenoasă cu mediul, în materie de termoficare municipală.

Totodată, transportul public este transformat prin achiziționarea de noi tramvaie și autobuze ecologice, iar cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile va fi construită o rețea de stații electrice de încărcare la cele mai noi standarde.

„La nivelul Primăriei Oradea, suntem conștienți că, indiferent de volumul proiectelor pe care le derulăm pentru orașul nostru, nu putem rămâne autosuficienți. Cerințele orașului și ale orădenilor cresc și sunt influențate tot mai mult de nevoia unui mediu curat, civilizat. Iar un ambient urban de calitate trebuie să aibă în vedere echilibrul atât fragil, dar esențial, între nevoile omului și cele ale ecosistemului în care trăim”, se mai arată în comunicat.

Turism sustenabil

Oradea a fost, anul trecut, singurul oraș din România nominalizat pentru titlul de cea mai bună destinație europeană de vacanță, alături de alte 19 orașe de pe continent, mult ai cunoscute pentru turism, precum Viena, Londra, Roma sau Atena. Nominalizarea a avut loc în cadrul unei competiții organizate de EuropeanBestDestinations.com, cel mai vizitat site dedicat turismului din Europa, în parteneriat cu reţeaua EDEN a Comisiei Europene şi partenerii media Forbes US, Conde Nast Travelers. „Patrimoniul arhitectural orădean este unic, astfel că orașul este membru al unui club exclusivist, Rețeaua orașelor europene Art Nouveau, atestată ca traseu cultural de către Consiliul Europei”, se arată în descrierea făcută orașului de European Best Destinations.

În urma procesului de votare care a avut loc pe www.vote.ebdest.in, Oradea a ocupat locul șase în topul celor mai bune destinații pentru vacanță în 2022, a anunțat ulterior Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. „Desemnată anul acesta cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa, Oradea merită să se afle pe lista de destinații turistice care trebuie vizitate cel puțin o dată în viață”, a arătat Ministerul.

„În următorii 10 ani Oradea va deveni una din primele 5 destinații turistice din România prin continuarea creării de noi spații pietonale, amenajarea centrului prietenos cu pietonii, dezvoltarea calendarului de evenimente care să completeze oferta turistică, deschiderea de noi obiective turistice (clădirea Primăriei), construcția Grădinii termale Ioșia, dezvoltarea pregătirii personalului prin parteneriatul cu Ecole Hoteliere de Laussanne, relocarea Grădinii Zoologice și crearea unui parc de aventura în apropierea acesteia, valorificarea potențialului turistic județean alături de conducerea județeană, dezvoltarea unei piețe de produse bihorene în centrul orașului și oferirea unor servicii turistice în zonele de interes (toalete, parcări autocare,)”, anunța și primarul orașului Oradea, Florin Birta.

Drone pentru transport

Un proiect care se încadrează în conceptul de Smart City a fost lansat la începutul acestui an la Oradea, respectiv folosirea dronelor pentru transportul probelor medicale între spitale. Obiectivele principale ale acestui proiect, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea, sunt eficientizarea costurilor în serviciile medicale oferite de Spitalul Judeţean, dar şi dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

„Ca şi municipalitate, încercăm să dezvoltăm nivelul de inovare din Oradea. Colaborarea cu Skyy Network a fost iniţiată în 2020, la solicitarea companiei care căuta un oraş-partener, în care să poată să dezvolte tehnologie de utilizare comercială a dronelor. Am răspuns afirmativ, iar condiţia pe care am cerut-o e ca orice inovare în acest domeniu să fie implementată în Oradea. Şi iată că suntem azi înaintea testării proiectului-pilot, cu toate documentaţiile realizate, cu toate avizele solicitate de Autoritatea Aeronautică Civilă”, a declarat city-managerul Oradei Mihai Jurca.

Dezvoltarea sustenabilă a municipiului Oradea în cifre:

  • În 2022, Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a avut un număr record de proiecte depuse cu finanțare europeană. Este vorba despre 51 de proiecte, în valoare de peste 360 de milioane de euro. Din cele 51 de proiecte, 47 au fost depuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) – 18 contracte de finanțare fiind semnate, 3 proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și un proiect prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
  • Proiectele depuse prin PNRR vizează Spitalul de boli infecțioase, două proiecte pentru achiziția a 25 tramvaie, două proiecte de semaforizare inteligentă în Oradea, Cetatea Oradea etapa 4 (Bastionul Crăișorul), insule ecologice, 27 unități de învățământ – creștere eficiență energetică, renovarea bazinul acoperit, eficiență energetică la Maternitatea din Oradea, eficiență energetică la Primăria Oradea, 8 proiecte pentru reabilitarea termică a 59 blocuri de locuințe, centrală electrică fotovoltaică și parcare Sala Polivalentă.
  • Proiectele depuse prin POIM vizează centrul intermodal și două proiecte privind panouri fotovoltaice, iar un proiect prin AFM, iluminat public.