Cel mai simplificat mecanism de finanțare dedicat ONG-urilor, instituțiilor de învățământ preuniversitare și grupurilor informale, Start ONG, ajunge la ediția cu numărul 5 și va susține și în acest an sectorul neguvernamental, cu 500.000 de euro, în perioada martie-decembrie 2023.

Pe 1 martie s-a deschis primul apel de proiecte, pe www.startong.ro, urmând ca lunar, pe data de 1, să se deschidă apelul aferent lunii respective. Pe site-ul programului sunt disponibile noile informații referitoare la regulile de aplicare, evaluare și finanțare a proiectelor la rubrica „Înscriere”.

Categoriile de beneficiari pot aplica la unul dintre cele 3 praguri de finanțare ale programului (pragul I: 1.000 de euro, pragul II: 1.000-5.000 de euro, pragul III: 5.000-10.000 de euro), optând pentru un domeniu de proiect dintre: educație, social, mediu, sănătate și cultural. Aceștia trebuie să desfășoare, pe terioriul României, activități cu comunitatea din care fac parte sau pe care o reprezintă.

În al patrulea an de desfășurare, programul Start ONG 2022, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, a investit 500.114 euro în 148 de proiecte comunitare, organizate local de 120 ONG-uri & fundații, 26 de instituții de învățământ și 2 grupuri informale de inițiativă. Acestea s-au desfășurat la nivel național, în toate județele țării, având activități în domeniile: educație, social, sănătate, cultural și mediu.

Activitățile proiectelor finanțate au fost foarte diverse, având loc atât în mediul online, cât și în cel fizic, implicând un total de 71.493 de beneficiari direcți și 445.433 de beneficiari indirecți.

În ceea ce privește aspectul aplicanților, aceștia au solicitat un buget de 3.483.005 euro pentru 731 de proiecte comunitare.

În urma izbucnirii conflictului din Ucraina, programul s-a adaptat rapid și a deschis un apel special dedicat comunităților ucrainene. 39.634 de euro au fost investitiți în 21 de proiecte prin care au fost achiziționate pachete alimentare, igienico-sanitare, au organizat cursuri de limba română, terapie sau au organizat transport pentru 8.277 de cetățeni ucraineni.

Programul Start ONG a fost lansat în 2019 din dorința de a echilibra și a optimiza procesul de micro-finanțare a ONG-urilor tinere, a instituțiilor publice non-administrative și a grupurilor informale/de inițiativă, iar pe perioada aceasta de 4 ani a finanțat cu 1.988.839 de euro 618 proiecte comunitare pe direcțiile educație, social, sănătate, mediu și cultură, implementate în comunități locale pentru 2.895.052 de beneficiari direcți.

„Anul acesta împlinim 5 ani de când finanțăm ONG-uri mici sau la început de drum, instituții de învățământ și grupuri informale prin programul Start ONG și ne bucurăm că în continuare ajungem să atingem nevoile reale ale comunităților locale din România. Totodată, în 2022 am reușit să ne adaptăm și să sprijinim prin intermediul programului comunitățile din Ucraina care au căutat adăpost în România”, spune Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.