Programul național Generații, susținut de Fundația Regală Margareta a României, continuă în anul 2024 în cadrul a 5 centre sociale din localitățile Bonțida, Blaj, Buziaș, Dezmir și București, cu sprijinul Fundației Bosch România.

Centrele Generații vor primi granturi pentru a-și dezvolta portofoliul de activități educaționale și vor beneficia de training și mentorat pentru a începe atragerea de resurse locale. Pentru al treilea an consecutiv, seniorii sunt invitați să se alăture centrelor sociale de tip școală după școală, pentru a oferi sprijin la teme sau a se implica în activități educaționale organizate pentru copiii din comunitate.

Cinci organizații, care acționează în sprijinul copiilor din medii defavorizate în cinci comunități diferite, vor beneficia de resurse și cunoștințe pentru a implementa educația intergenerațională în cadrul centrelor sociale. Centrele Generații creează un spațiu în care copiii și seniorii au oportunitatea să colaboreze și să devină o resursă unii pentru ceilalți, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții și a relațiilor. Valorificând experiența, profesia, talentul și timpul personal, 40 de seniori vor fi cooptați ca voluntari, pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare, în sprijinul a 150 de copii din medii defavorizate.

Pentru ca serviciile acestor centre să fie mai accesibile și vizibile în rândul categoriilor interesate, dar și mai bine susținute de întreaga comunitate, personalul centrelor va fi implicat într-un proces de training și mentorat prin care să își construiască abilitățile necesare în scopul  de a mobiliza oameni și resurse locale.

Cele 5 organizații ale proiectului Generații, susținute de Fundația Bosch România, sunt:
Bonțida, jud. Cluj – Fundația Creștină Diakonia, Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate
Blaj, jud. Alba – Asociația Caritas Mitropolitan Greco-catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii
Buziaș, jud. Timiș – Asociația Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung
Dezmir, jud. Cluj – Asociația Something New, Centrul de zi Something New
București, sector 2 – Fundația Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educație şi Sprijin Comunitar

La Centrele Generații, copiii din familiile dezavantajate beneficiază de sprijin pentru școală, o masă caldă, consiliere socială și psihologică, dar și de posibilitatea de a-și descoperi propriile talente, de a-și dezvolta propriile abilități, sprijiniți de mentori seniori. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-și asuma un rol nou după pensionare, de a evita singurătatea și de a se redescoperi într-o nouă etapă a vieții lor.