Echipa Adoptă un Copac, programul de împădurire al asociației Viitor Plus, a plantat 241.000 de puieți de arbori în această primăvară, împreună cu peste 2.000 de voluntari și 1.000 de zilieri din comunitățile locale.

În perioada ianuarie – aprilie 2023 echipa Adoptă un Copac a desfășurat acțiuni de plantare în 16 comunități rurale din județele Constanța, Dolj, Ialomița, Călărași, Prahova, și a avut o plantare urbană în Parcul Municipal din Fetești. Inițiativa a vizat acoperirea cu arbori a 20 de hectare de teren degradat sau deșertificat. În plus, s-au făcut lucrări de completare în pădurile deja existente, pe care Viitor Plus le îngrijește 5-10 ani, până intră în stadiul de masiv.

14 evenimente de plantare care au implicat peste 2.000 de voluntari corporate și din comunități locale sunt modul nostru de a arăta că ne pasă, că e timpul să acționăm pentru a oferi generațiilor care ne urmează șansa de a respira, de a se bucura de conglomeratul frumuseților pe care natura e singura în stare să îl ofere. Vom continua să plantăm pentru că ne dorim să investim în ceea ce lăsăm în urma noastră și pentru că România are nevoie de păduri”, spune Rebecca Popescu – Manager parteneriate, Adoptă un Copac.

Noutatea acestui sezon a fost plantarea primei păduri după metoda Miyawaki, una dintre cele mai eficiente pentru împădurirea rapidă a terenurilor degradate, care presupune plantarea a 3-4 puieți pe metru pătrat din cât mai multe specii autohtone. Plantarea a avut loc în comuna Leu din județul Dolj, pe terenul pus la dispoziție de Școala Leu. Copacii plantați prin această metodă cresc mult mai repede, captează mai mult carbon, iar biodiversitatea care apare este mai mare. Vegetația devine mult mai densă și are structura unei păduri naturale mature. O pădure Miyawaki crește cu 1 metru în înălțime pe an, fără substanțe chimice sau îngrășăminte.

Programul Adoptă un Copac se concentrează pe zonele din sudul României cu cea mai mare nevoie de arbori, în județe în care suprafața împădurită este de 5-10%. Media europeană este de 39%, iar echipa Viitor Plus și-a propus să transforme în păduri solurile afectate de schimbările climatice sau aflate în risc de eroziune.